Podcast

Blokhuis de Podcast: Brian Jones, de oprichter van the Rolling Stones

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: Brian Jones, de oprichter van the Rolling Stones

Wie de Stones zegt, zegt Mick en Keith, maar zo was het aanvankelijk niet. Deze maand kwam er een documentaire uit over Brian Jones, de oprichter van de Rolling Stones en Blokhuis neemt je deze week mee in de carrière van deze artiest.

Het begint allemaal in 1962, Brian plaatst een advertentie waarin hij zoekt naar muzikanten voor een nieuwe R&B groep. Ian Stewart is de eerste die erop antwoord en later komen ook Mick Jagger en Keith Richards bij de groep. In deze samenstelling treden ze voor het eerst op en als de boeker vraagt hoe de band heet, moet Brian Jones improviseren. Op de grond van het appartement waar hij met Mick en Keith woont ligt een album van Muddy Waters. op kant 1 staat: Rollin’ Stone.

Eerste nummers

Brian wilde dat de Stones een echte Bluesband zou worden en speelde in het begin dan ook alleen Blues covers, totdat Keith hem overtuigt om een nummer van Chuck Berry te spelen. In 1964 haalt de band hun eerste nummer 1 hit in Engeland en Nederland met een cover van It’s All Over Now van The Valentinos.

In datzelfde jaar gaat Brian op zijn strepen staan: hij wil nu nu écht een bluesplaat maken. Manager Andrew Loog Oldham vindt het maar een slecht idee: het is niet commercieel interessant. De mannen doen het toch en Little Red Rooster wordt binnen drie weken de nummer 1 hit in Engeland. Dit zou de laatste hit zijn waar Brian zijn centrale rol in de band opeiste.

Quote

“Te veel drugs, te veel drank en uiteindelijk totaal de weg kwijtraken”

Leo Blokhuis

Brian schrijft geen liedjes meer en zijn rol wordt steeds meer gemarginaliseerd, “of marginaliseert hij zelf zijn rol”, vertelt Blokhuis, “door te veel drugs, te veel drank en uiteindelijk totaal de weg kwijt te raken.” De Stones konden niet verder met een steeds meer disfunctionele Jones.Toen de Stones op toer wilden in Amerika kreeg Jones als enige geen visum door twee veroordelingen voor drugsbezit thuis in het Verenigd Koninkrijk. Zo kwam het dat de band de man ontsloeg die de band ooit had opgericht. Een maand later werd Jones dood aangetroffen in zijn zwembad. De Stones, die gingen verder en bereikten hun topvorm met nieuwe gitarist Mick Taylor. Maar toch, zonder Brian Jones had the Rolling Stones niet bestaan.

Wil je weten wat voor verschillende instrumenten Brian bespeelde, wat hij wél heeft geschreven en hoe hij bijna een bandje had opgericht met Jimi Hendrix en John Lennon? Dat hoor je in de nieuwste aflevering van Blokhuis de Podcast.

#17 - Brian Jones, de oprichter van the Rolling Stones (S05) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Heb je een vraag of opmerking over deze podcast? Mail ons via podcast@bnnvara.nl!

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie