NPO Radio 2 Top 2000

The Weeknds Starboy ontstaat per toeval dankzij 'monsterlijke loop' van Daft Punk

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. The Weeknds Starboy ontstaat per toeval dankzij 'monsterlijke loop' van Daft Punk

In 2016 meet The Weeknd zich een nieuwe titel aan met zijn derde studioalbum en gelijknamige single Starboy. De Canadese ster weet meteen dat hij met het nummer een 'dope vibe' te pakken heeft. Maar dat hij op het punt staat een van zijn grootste hits te scoren, ziet de zanger niet aankomen.

"I'm a motherf*ckin' starboy." In navolging van 'Starman' David Bowie – die door The Weeknd in Wall Street Journal "the ultimate inventor" wordt genoemd - kroont hij zichzelf in 2016 tot 'Starboy'. De titel is niet alleen een verwijzing naar zijn idool, maar ook naar de duizelingwekkende hoogtes die zijn roem halverwege de 10’s bereikt. In de titeltrack van het gelijknamige album, geeft de Canadese singer-songwriter zijn fans een kijkje in zijn leven vol overvloed, aandacht en afgunst.

'Ik wilde gewoon vrienden zijn'

De titeltrack van het derde studioalbum Starboy maakt Abel Tesfaye in samenwerking met het legendarische Daft Punk. Het is zeker niet de enige indrukwekkende collab op het album of van zijn carrière, maar zeker wel een van zijn meest beluisterde.

"Oh my God – dat is anders", vertelt The Weeknd in 2020 over de samenwerking tegen Variety. "Die jongens zijn een van de redenen waarom ik muziek maak, dus ik kan ze niet eens met andere mensen vergelijken. Hun branding en hoe serieus ze hun vak en imago etc. nemen – ze zijn bijna onwerkelijk", zegt de zanger met een knipoog naar de bekende robotpakken van het Franse duo. "Maar serieus, ze zijn erg strategisch, ze zijn erg slim en ze verbinden zich niet aan iets waarvan ze denken dat het niet goed is."

De basis van Starboy wordt gelegd wanneer het drietal in Parijs aan de andere collab voor het album werkt, I Feel It Coming. Tesfaye krijgt via zijn koptelefoon aanwijzingen van de producers: "Terwijl ik de plaat aan het opnemen ben, hoor ik via de talkback een soort feedback, een soort drumloop, elke keer als Thomas zegt: 'Oké, de volgende opname'", vertelt hij tegen Zane Lowe in een Beats 1-interview. "Dus ik denk: 'Wat is dat in godsnaam? Wat is dat geluid?'"

'Monsterlijke loop'

The Weeknd is vastberaden de herkomst van het geluid te achterhalen. "Ik loop naar binnen en daar zit Guy-Man op zijn telefoon of op zijn laptop of zoiets, en het zijn de drums van Starboy. Ik zeg: 'Wat is dat?' Hij zegt: 'Ik weet het niet, het is gewoon iets op mijn telefoon.' En ik heb zoiets van: 'Zet die shit op de fucking luidsprekers. Laat me dat horen.' En het is gewoon een bizarre, monsterlijke loop."

Ondanks die 'bizarre loop' heeft The Weeknd niet de indruk dat Starboy het potentieel heeft om te worden uitgebracht als single. "Ik zag het gewoon als ik die de Starboy uithing", vertelt hij in hetzelfde interview met Lowe. "Het voelde niet eens aan als een albumtrack. Het voelde gewoon als een 'dope vibe'. Dus bracht ik het terug naar Toronto en speelde het voor het team. Ze wisten niet wat ze hoorden", vervolgt hij. "Iedereen zei: 'Ja, dit is de volgende single.'"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Weeknd, Thomas Bangalter and Guy-Manuel de Homem-Christo schrijven zowel Starboy als I Feel It Coming in een tijdsbestek van 4 dagen. Iets wat Tesfaye voor aanvang niet had durven dromen: "Ik wilde gewoon met hen de studio ingaan", vertelt hij tegen Variety. "Het maakte me niet eens uit of we muziek maakten. Ik wilde gewoon vrienden zijn."

Record na record

Maar muziek wordt er zeker gemaakt. En niet zomaar muziek; Starboy is een internationale hit waar je in het najaar van 2016 niet omheen kunt. Hoe succesvol het nummer werkelijk is, blijkt als het Starboy in 2024 naar duizelingwekkende nieuwe hoogten stijgt en in de top 5 van Spotify's meest gestreamde nummers aller tijden belandt. Een lijst die overigens wordt aangevoerd door The Weeknds eigen Blinding Lights, het eerste nummer dat de 4 miljard streams op Spotify overtrof.

Op 3 oktober 2016 is The Weeknd de muzikale gast bij het Amerikaans televisieprogramma Saturday Night Live. Tijdens de show zingt hij Starboy voor het eerst live met een gigantisch wit kruis op de achtergrond.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Weeknd in de NPO Radio 2 Top 2000

The Weeknd staat in 2023 vijf keer in de NPO Radio 2 Top 2000. I Feel It Coming staat op plek 1693, gevolgd door Moth To A Flame op 1432, Starboy op 1369, Save You Tears staat op nummer 790 en Blinding Lights vind je terug op plek 195.

Ster advertentie
Ster advertentie